sera.tv.tr - Sera Alanlarında Gübreleme

               

Sera Gübreleme

Sera gübreleme, sera alanlarında  gübreleme, seralarda kullanılan gübreler sera alanlarındaki üretimi son derece  etkileyecek faktörlerin başında gelir. Sera için en önemli konuların başında  iklim şartları olsa da seralar bir yıl içinde  en 2-3 ürün üretimi yapılan tarım alanları olduğu için özellikle  topraklı tarımda toprakların kirlenmesi, tuzlanması, bozulması oldukça  verimi düşürür. Serada ekim öncesinde  toprak hazırlığı aşamasında  muhakkak Rekor Gelişim Toprak düzenleyici kullanılarak toprak hazırlığı yapılmalıdır. Sera alanlarında  yetişen mahsullere  baktığımız bir çoğunun en ortak sorunu, mantar, kök boğaz çürüklüğü, seyrek boğum aralıkları, tepelerde  çiçek tutum sorunu, tane irileşmemesi, sebzelerin ve  meyvelerin renk alma sorunları, çiçek dökülmesi, toprağın suyu emme sorunu vb. bir çok sorun yaşanmaktadır. Sera  yetiştiriciliğindeki bu sorunların bir çoğunun ortak nedeni toprak bozukluğudur. Toprak bozuk olduğunda ne sera gübrelemesi konusunda  başarılı olabilirsiniz, ne  sera sulama  konusunda, nede  budama  konusunda  başarılı olamazsınız. Tüm değerler  kayar çünkü. Yine  Sera alanlarında  diğer  konu da  stres  çok yüksektir. Sera alanlarında  gübreleme  yaparken bu konuya  dikkat edilmelidir. Bu konu da  en büyük yardımcınız  Rekor Gübre yaprak gübresi ürünleridir. Aşağıda domates serası gübreleme, biber serası gübreleme, patlıcan serası gübreleme, kabak serası gübreleme, çilek serası gübreleme, muz serası gübreleme, salatalık serası gübreleme olmak üzere  ülkemizde  en çok serada  üretimi yapılan mahsuller ile  ilgili sera gübreleme  videoları aşağıdadır. Bu videolarda aşağıdaki Sera Gübreleme programındaki sera gübresi, gübreleri kullanılarak sera tarımı yapılmıştır. 

TikTokInstagramYouTubeFacebook

Sera Gübreleme Programı

Sera gübreleme programı her  ne  kadar  serada yetişecek sera bitkisine göre  göre kısmı  değişiyor olsa da bir  çok ortak noktası vardır.   Tüm sera bitkileri seraya  ekilmeden önce  bir sera  hazırlığı süreci vardır. Bu süreçte  toprağın işlenmesi, tavlandırılması, gübreleme  yapılması gibi süreçleri kapsar. Sera  tarımı yapılan topraklar genellikle ya  ham toprak olur, yada  yorgun, pH değeri yüksek, tuzlu ve  killi topraklar olur. Çok nadiren de  kumsal topraklar  olabilir. Yani her türlü bir toprak sorunu olan, toprağa  bir işlem yapılıp sera toprağının güçlendirilmesi gereklidir. Eğer bunu yapamıyorsanızda  sera toprağının değiştirilmesi gereklidir. Tabii ki bu işlem çok pahalıdır ve kolay değildir zaten de Rekor Gelişim gübresi varken buna  ihtiyaçta  yoktur tavsiyede etmiyoruz.  Yukarıdaki sera alanlarında  çekilmiş youtube videolarını izlediğinizde  bu söylediklerimizi izleyebilirsiniz ve  çözümünün ise  en kolay ve  en basit  şekilde  Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici gübresi ile  çözüldüğünü görebilirsiniz. Yani sera gübreleme  programının 1. bölümü serada toprak hazırlığı yapmak ve  toprak hazırlığında da  Rekor Gelişim gübresini kullanmaktır. Rekor Gelişim gübresi tüm sera alanlarında 1 dekara ortalama 36  kg  miktarında  kullanılır. Serada son toprak işleminden hemen önce  tüm sera alanına saçarak  uygulamanızı tavsiye ederiz. Toprak hazırlığı bu aşama  bitmiş olmuyor buna  ilave  olarak fide ekiminden önce yine  toprak analizi durumuna  bir  taban gübresi uygulaması yapmanızı tavsiye ederiz. Her  ne  kadar maliyetleri azaltmak için bazen taban gübresi verilmeyip damlama gübreleme  ile bitki besleme  yapılmak istense de yine  dekara  en az 30 kg da  olsa  taban gübresi uygulamanızı tavsiye ederiz. Taban gübresi olarak klasik 15 15 15 gübresi ( 3 15 gübre ), 20 20 20 gübresi ( 3 20 gübresi ), 18 46 0 gübresi ( DAP gübresi ) benzeri gübreler  uygulanabilir. 

Yine  sera toprağı hazırlığında her yıl olmasa da 3-4 yılda bir  toprağın organik maddesi düşükse eğer yanmış ahır gübresi, samra  kemre  kullanılmalıdır. Zaten bu konuyu aşağıda detaylı olarak işledik. Ancak şunu belirtmek isteriz ki burada  ahır gübresini sadece bir  organik madde  içeriği sağlasın diye veriyoruz, herhangi bir  toprağı yumuşatsın, toprak nemini korusun vb. işlemler  için vermiyoruz  çünkü zaten bu sorunlarınızı Rekor Gelişim Toprak Düzenleyici gübre en iyi şekilde  çözmektedir. 

Yukarıda  bahsettiğimiz işlemler malum olduğu üzere topraklı sera gübreleme  işlemlerini kapsamaktadır. Topraksız sera alanlarında gübreleme  konusuna  ayrıca değineceğiz. Topraklı sera alanlarında  sera gübreleme  programı ile belirli bir  program dahilinde  verilen gübreler  ile  başta sera alanlarında mükerrer içerikli gübre uygulamasının önüne geçilmiş olur. Gübreleri daha  önceden temin edebilme imkanınız  olduğu içinde daha  ucuza  ve  tavsiye ettiğimiz gübrelerin en iyisini almış olursunuz. Sera gübreleme  programı ile daha  dengeli bir bitki besleme  imkanı  olur. Seralarda dengeli gübreleme  çok önem arz etmektedir. Son yıllarda  ani aşırı soğuk yada ani aşırı sıcak vakaları çok sık yaşanmaya  başlanmıştır. Aşağıdaki sera gübreleme  programı domates serası, biber serası, çilek serası, patlıcan serası, marul serası, hıyar serası, maydonoz serası, kabak serası, muz serası gübreleme dahil tüm seralarda geçerlidir. Yukarıdaki videolardaki yapılan sera gübrelemelerinde  bu sera gübreleme  programdaki  en az  bir gübre muhakkak kullanılmıştır. Örtü altı tarım yapılırken bu gübreleme  programı ile  yetiştirilen sera domatesi, sera biberi, sera hıyarı, sera kabağı, sera marulu, sera muzu, sera çileği, sera  patlıcanı, sera kavunu, sera patlıcanı, sera eriği vb. sera sebzesi ve sera  meyvesi mahsullerinde  tadı kalitesi açık alan tarla  sebze ve  meyveleri gibi lezzetli ve aroması da  yüksek olur. 

Topraksız sera gübreleme işlemi yaparken de aşağıdaki sera gübreleme  programındaki damlama  gübreleme  ve  yaprak gübresi ürünleri aynı doz oranlarında  ve zamanlarında  kullanılabilir. 

Sera Gübreleme Programı

Dikim Öncesi Fide Gübreleme - Fide Gübresi

Dikim öncesi fide gübreleme işlemi nasıl yapılır, en iyi fide gübresi hangisidir, fide gübreleme  ne  işe yarar, ne zaman yapılır.   Her çeşit sera bitkisi ve  tarla  bitkisi fidesinin dikiminde 1 gün önce fide gübreleme  işlemini yaparak fideyi dikmenizi tavsiye ederiz. Yukarıdaki sera gübreleme  programında da  bahsedildiği gibi Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresini 10 litre suya  50 cc  oranında  karışım yaparak toplu  halde bulunan fidelerin üzerine duşlama  şeklinde hızlı bir şekilde  serpilir ve  fidelerin gübrelenmesi sağlanmış olur. Bu işlemi yaparken içerisine  başka  hiç bir  ilaç, gübre katmayınız. Fide gübreleme  sayesinde  toprağa  diktiğiniz fideleriniz daha  canlı olur, fide  kaybınız daha  az olur, strese girmesi önleyip gereksiz erken çiçek açmasını önlemiş olursunuz  ve fideleriniz daha sağlıklı gelişir, boylanır, daha  dallı budaklı büyür. Bağlamda Rekor Gübre yaprak gübresi tam bir fide gübresidir. 

Sera Domates Gübreleme Programı

Sera domatesi gübreleme  işlemi ile  diğer sera bitkisi gübreleme  işlemleri arasında  fark olmadığını ve  sera gübreleme sayfasındaki tavsiye ettiğimiz tüm işlemler domates serası gübreleme  içinde geçerlidir demiştik. Dolayısıyla  sera domatesi yetiştiriciliğinde toprak hazırlığından, taban gübresi kullanımına  kadar,  domates fidesi gübreleme  işlemine  kadar  hiç bir  fark yoktur. Sadece iklim şartlarına  göre domates gelişim döneminden itibaren   uygulanacak damlama  sulama  sistemi ile  bitki besleme  gübreleri miktarları az da  olsa değişebilir. Yukarıdaki öneride bulunduğumuz sera gübreleme  programındaki tüm ürünleri domates serasında da  kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Serada Biber Gübreleme Programı

Sera biberi gübreleme  işlemi ile  diğer sera bitkisi gübreleme  işlemleri arasında  fark olmadığını ve  sera gübreleme sayfasındaki tavsiye ettiğimiz tüm işlemlerbiber serası gübreleme  içinde geçerlidir demiştik. Dolayısıyla  sera domatesi yetiştiriciliğinde toprak hazırlığından, taban gübresi kullanımına  kadar,  biber fidesi gübreleme  işlemine  kadar  hiç bir  fark yoktur. Sadece iklim şartlarına  göre biber gelişim döneminden itibaren   uygulanacak damlama  sulama  sistemi ile  bitki besleme  gübreleri miktarları az da  olsa değişebilir. Yukarıdaki öneride bulunduğumuz sera gübreleme  programındaki tüm ürünleri biber serasında da  kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Sera Salatalık Yetiştiriciliği Gübreleme

Sera hıyarı gübreleme  işlemi ile  diğer sera bitkisi gübreleme  işlemleri arasında  fark olmadığını ve  sera gübreleme sayfasındaki tavsiye ettiğimiz tüm işlemler salatalık serası gübreleme  içinde geçerlidir demiştik. Dolayısıyla  sera hıyarı yetiştiriciliğinde toprak hazırlığından, taban gübresi kullanımına  kadar,  salatalık fidesi gübreleme  işlemine  kadar  hiç bir  fark yoktur. Sadece iklim şartlarına  göre biber gelişim döneminden itibaren   uygulanacak damlama  sulama  sistemi ile  bitki besleme  gübreleri miktarları az da  olsa değişebilir. Yukarıdaki öneride bulunduğumuz sera gübreleme  programındaki tüm ürünleri salatalık serasında da  kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Serada Marul Gübreleme Programı

Serada  marul gübreleme  programı olarak sayfamızdaki  sera gübreleme  programını gösteren tablo aynen geçerlidir. Marul fideden değil, tohumdan ekildiği için fide gübreleme  işlemine gerek yoktur sadece. Bunun dışında marul sera gübreleme işlemi de  diğer sera bitkisi gübrelemesine  benzerdir. Yukarıdaki öneride bulunduğumuz sera gübreleme  programındaki tüm ürünleri marul  serasında da  kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Sera Gübreleme Otomasyon

Sera gübreleme  otomasyon sistemleri genel olarak yukarıda  bahsettiğimiz topraklı sera alanlarından ziyade topraksız sera alanlarında  tercih edilen bir  otomasyon sistemidir. Çünkü topraksız sera alanlarında  iklimlendirme  yapay yol ile  yapıldığı için öngörülen  sıcaklık değerlerine  tam olarak uyulmaktadır bu sayede sera bitkisinin hangi gün hangi konumda  olduğu bilindiği için o güne  özel verilecek gübre  miktarı da  su miktarı da  belli olduğu için gübreleme  ve sulama  otomasyon sistemleri rahatlık ile  kullanılmakta  olup hatta  bu işin ana  sistemini oluşturmaktadır. Bazen deniliyor  ya sera  sebzeleri hormonlu vb. aslında  hormonlu değil ama topraksız  seralarda  yetişen sebzeler  için kısmı olarak  yapay sebze diyebilir miyiz diye  düşünen insanlar  çıkabilir mi acaba. Yapay et ile  bir  benzerlik kurabilir mi acaba. 

Topraklı seralarda  ise  iklim şartlarından dolayı sera sıcaklığı öngörülemez  olduğu için sera bitkisinin hangi dönemde  ne durumda  olduğunu önceden kestirmek zordur ve  bu yüzden de  otomatik şekilde sulama  ve gübreleme  yapılması her zaman doğru olmayacaktır.

Sera Yetiştiriciliğinde Hayvan Gübresi - Samra - Kemre Kullanımı

Sera yetiştiriciliği yapılırken gübreleme aşamasında  hayvan gübresi - samra - kemre  ne  zaman ve  ne  kadar  uygulanmalıdır. 1 dekara  kaç ton yanmış ahır gübresi kullanılır. Eğer serada  Rekor Gelişim Gübresi kullanıyorsanız  her yıl ahır gübresi kullanmanıza  gerek yok. Rekor Gelişim toprak düzenleyici ile  sera toprağınız tüm sezon boyunca son derece  gevşek ve  tavlı kalır. Yani hemen oturma yapmaz. Sera toprağınız  balçıklaşma  yapmaz. Bundan dolayı da  ciddi maliyetler ve  işçilik yaratan, toprağınıza  hastalık ve  ot  getiren hayvan gübresini  her yıl kullanmaktan kurtulmuş olursunuz. Ahır gübrelerini sera gübrelemesi yaparken Rekor Gelişim kullandığınız sürece her zaman ki kullandığınız  oranlarda ( Dekar başına en az 6 ton)  3 yılda  bir kullanmanız yeterli olacaktır.  Sebebi ise  3 yılda  bir  tekrar  toprağınızdaki organik madde  miktarını artırmak içindir. Örtü altı yetiştiricilik yapılan topraklar çok yoğun şekilde normalden daha  fazla  mahsul alınıp daha  fazla  ekim - dikim yapıldığı için organik madde  tükenme hızı da  fazla  olmaktadır. Ahır gübresinin sağlamış olduğu organik madde artışını herhangi bir  organik gübre vb. ile sağlayamazsınız. 

Sera Gübresi 

Sera gübresi normal gübrelerden farklı gübreler değildir. Sera bitki gübresi sadece  kullanım oranları ve zamanları farklıdır. Elbette ki sera  şartlarında  tarım yapmak, sebze  meyve  üretmek açık alan tarımına  göre zordur ve daha  çok tecrübe gerektirir. Bu yüzden serada   gübreleme  yapılırken seralarda kullanılan gübreler daha  itinalı şekilde seçilmelidir.  Seralarda daha  çok sera gübreleme sistemi olarak  damlama  sulama  ile gübreleme  yapılmakta  olup en çok bitki besleme gübreleri damlamadan uygulanmaktadır. Yukarıda  bahsettiğimiz gibi toprak hazırlığı ayrıca  çok önemlidir. Yukarıdaki Sera gübreleme  programında sera gübresi olarak tavsiye ettiğimiz önerdiğimiz gübrelerin tamamı yurdumuz  her  tarafındaki örtü altı   sebze  meyve  yetiştiriciliği yapılan tarım alanlarında  kendisini ispatlamış çiftçi dostu ve  çevre dostu gübrelerdir. Aynı zamanda sera  gübreleme işleminde uygun sera gübresi fiyatlarıyla da  en ekonomik sera gübreleme yapmış olursunuz. Yazı, kış, ilkbahar, sonbahar tüm mevsimlerde ve aylarda  kullanılabilir. Sera bitki gübresi olarak azot, fosfor, potasyum, bakır, mangan, çinko, magnezyum, bor, kalsiyum, içerikli gübreler  kullanılabilir.