sera.tv.tr - Sera Hakkında Her şey

               

Sera

Sera dünyanın herhangi bir  yerinde - bölgesinde,  iklim şartlarından dolayı o anda   yetişmesi zor  yada  mümkün olmayan bir herhangi bitkiyi, bitkinin yaşadığı ortam iklimlendirmesini çeşitli düzenekler ile ayarlayarak   yetiştirmek için kurulmuş tesislerdir. Sera dışında  çoğu zaman örtü altı ifadesi de kullanılmaktadır.  Ülkemizdeki sera alanlarında   genelde domates, biber, patlıcan, salatalık, Çilek, kabak, kavun,  muz gibi ürünler  yetiştirilse de üzüm, erik, kayısı gibi meyvelerde  bazı bölgelerde  yetiştirilmektedir. Seralar sayesinde turfanda sebze  meyveler  yiyebiliyoruz. Seralar naylon yada  cam sera  olarak inşaa edilmektedir. Sera  bölgeleri iklim olarak genelde  denize  yakın bölgelerde  olduğu için aşırı yağışlar sebebiyle  seralar su altında  kalabilmekte, kuvvetli fırtınalar sonucunda da  yıkılabilmektedir. Bu yüzden yeni seralar  yapılırken sanki bir  bina  inşası yapılıyormuş gibi ilgili kamu kurumlarından izne  tabi tutulmuştur.  Sera üretiminin en çok  yapıldığı bölgeler, Antalya ilinin neredeyse  tamamı, Mersin, İzmir, Hatay, Samsun, Şanlıurfa, Muğla, Amasya, Manisa illerimizde  geniş  sera alanları olsa da diğer  bazı illerimizde  küçük ölçeklerde seracılık yapılmaktadır. Aşağıda  ülkemizde en çok serada  meyve sebze  üretiminin yapıldığı bölgelerdeki videoları izlediğinizde, genel anlamda  sera yetiştiriciliğinde gelinen noktayı açıklamış oluruz, sera nedir denildiğinde anlatabilmek için  yeter sayıda  serayı da  gezmiş sayılırsınız. Ayrıca  seracılık yapanlar da   sera  gübrelemesi  hakkında  destek alır. Sera Gübreleme ile  ilgili Sera Gübreleme  sayfasında  ayrıca en detaylı şekilde bilgi verilecek olmakla  birlikte  ülkemizde sera alanlarında  en çok kullanılan gübre Rekor Gelişim gübresidir. 

TikTokInstagramYouTubeFacebook

Sera Ürünleri Hormonlu mudur ?

Sera ürünleri hormonlu mudur, serada  yetişen sebze meyve hormonlu mudur. Serada  yetiştirilen sebze  meyve   ile açık alan arasında  üretim arasında  verilen bitki besleme  ürünleri arasında bir fark olmadığı için sera  üretimi hormonludur  diyemeyiz. Eğer hormon verirseniz hormonludur denilebilir. Yani sera örtü altı  yetiştiriciliğinde açık alan yetiştiriciliğine göre  ilave bir hormon ihtiyacı yoktur.  Hatta açık alan tarımında örneğin otoban kenarındaki yada  şehire  yakın bir bölgedeki arazilerde  yetiştirilen tarım mahsulleri, sebzeler meyveler etraftaki çevre kirliliğinden direkt  olarak etkilenmektedir. Sera üretiminde  ise  bu tür mahsul kalitesini bozacak bir durum yoktur. 

Sera Kurulumu

Sera kurulumu nasıl yapılır, sera  kurulum maliyeti nedir, 1 dekar sera kurulumu  kaça mal olur. Sera kurmak son derece  deneyim ve  tecrübe isteyen bir iştir. Sera kurulumu nasıl yapılır dersek  öncelikle sera  şartlarında  yetiştirmeyi planladığınız mahsullerin çeşitlerine  göre  sera malzemeleri, sera konumu ve bir çok değer değişecektir. Bu yüzden direkt  olarak sera  şöyle  kurulur  böyle  kurulu diyemeyiz. Burada sadece serayı tesis edecek firmanın yaptığı işinde  tecrübeli, iyi referansları olmasını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Zaten sayfanın başında da  belirttiğimiz gibi sera  kurma  kriterleri eskiye göre  zorlaştırılmış olup yasal mercilerden alınacak izinler çoğalmıştır. Ayrıca  eskiden var olan kurulu seraların bulunduğu mevkilerde belki de son yıllardaki iklimsel değişiklikler sebebiyle seracılık yapmak çokta  hesaplı olmayabilir, tekrar  gözden geçirilmesinde  fayda  olabilir. Yani değişen iklim koşullarından dolayı seracılığın en verimli olduğu en hesaplı olduğu bölgeler değişebilmektedir. Sera bir  tesis olup bir inşa,  bir yatırım maliyeti olduğu için mümkün olduğu kadar yılın tamamında  üretim yapılabiliyor olması maliyetleri azaltacaktır. 

Sera Avantajları Nedir

Sera avantajları nedir, neden serada sebze  meyve  üretilmelidir, faydaları nedir, bu işin karı ne  kadardır.   Sera yılın her döneminde  taze tarım mahsulü yiyebilmemize  olanak sağlar. Seranın aslında  en önemli avantajlarından birisi olduğu gibi belki de sera kavramının, seracılık faaliyetlerinin araştırılmasına, başlanmasına sebep olan çok temel  bir konudur.

Sera sayesinde daha  az  tarım alanı ile daha  çok tarımsal üretim yapılmış olur.

Sera sayesinde  Turfanda  sebze  meyve  üretimi yapılabildiği için daha  yüksek maliyetlerden satış yapılabildiği için tarımsal üretimin devamlılığı sağlanabilir. Özellikle yaş sebze  meyve  üretiminde  ani dalgalanmalar  açık alan tarımı yapan çiftçilerimizin zarar görmesini ve  daha sonrasında  üretemez  hale düşmesine sebep olabilmektedir.